top of page

Wat is Gemeentebelang

Netherlands,_Kaag_en_Braassem,_Woubrugge
Schermafbeelding 2020-10-06 om 10.14.32.

Gemeentebelang was een lokale politieke partij die actief was in de periode tussen 1927 en 2009. Al in 1927 was er sprake van een lokale partij met de naam ‘Gemeentebelang op vrijzinnigen grondslag’. Dit was het begin van Gemeentebelang in Woubrugge en Hoogmade, en later met Rijnsaterwoude en Leimuiden tot Jacobswoude. Op zich was het wel bijzonder, die oprichting van een lokale partij zonder enige binding met landelijke partijen in de verzuilde samenleving en in een confessionele omgeving.

 

Vanaf het begin ontwikkelde Gemeentebelang zich gestaag. Zij was steeds vertegenwoordigd in de raad, op één periode na, die van 1935-1939. In de Tweede Wereldoorlog lag de plaatselijke politiek stil. Daarna leverde de partij van 1949 tot 1953 de eerste wethouder, de heer P. Schraverus. In de jaren 70 gebeurde dit vaker, en vanaf 1974 maakte de partij permanent deel uit van het college van B&W.

 

Twee gemeentelijke fusies maakten we mee. In 1991 fuseerde Woubrugge-Hoogmade met Leimuiden-Rijnsaterwoude tot Jacobswoude en in 2009 fuseerde Jacobswoude met Alkemade tot Kaag en Braassem. In 2009 heeft de partij zich opgeheven en kwam er een eind aan een club waar het goed ‘toeven’ was.

Hoogmade/Woubrugge was in onze regio niet de eerste gemeente
die een partij Gemeentebelang had.

Deze dorpen gingen ons voor:

 

1918

Leiderdorp: de ‘Vooruitstrevende Kiesvereeniging  Gemeentebelang’

Noordwijk: de ‘Kiesvereeniging Gemeentebelang’

 

1919

Katwijk: de ‘Kiesvereeniging Gemeentebelang’

Bodegraven: de ‘Kiesvereeniging Gemeentebelang’

Sassenheim: de ‘Vrijzinnige Kiesvereeniging Gemeentebelang’

 

1921

Ter Aar: de ‘Kiesvereeniging Gemeentebelang’

Warmond: de ‘Christelijke Kiesvereeniging Gemeentebelang’

bottom of page