top of page

Jongerensociëteiten in de gemeente Jacobswoude: De Brug

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023

door Gemma Verheul en Doky Verhagen


Hangjongeren zijn van alle tijden, hun ‘overlast’ ook. En dat die jongeren een eigen plek willen (dus ook in Hoogmade en Leimuiden), is evident.

De CCH (Stichting Cultureel Centrum Hoogmade) had de jongeren van Hoogmade weliswaar de zolder van het Drieluik aangeboden maar die plek was zeker niet ideaal; hun gedrag vroeg wat begeleiding en voor de buren was dit alles moeilijk te accepteren.
Hoogmade

De jongeren lieten zich bij de gemeente horen. Dat was ergens in 1998. Daar troffen ze een gewillig oor. Zij moesten eerst maar eens op die zolder van de CCH gaan bewijzen dat ze zich aan de regels konden houden. Daarna zouden ze het groene licht krijgen voor het realiseren van een eigen soos. De gemeente stelde – na veel gesteggel met de provincie – op het parkeerterrein van MMO een locatie beschikbaar. De CCH zou ook dit gebouw gaan beheren.

Het waren deze zelfde enthousiaste jongeren die in hun vrije tijd, onder leiding van aannemer Piet van Leyden, zelf hun soos gingen bouwen. Ze trotseerden de kou en de regen en gingen er samen echt voor.

Na een lange tijd van hard werken stond er dan ook een mooi gebouw dat de naam De Brug 2000 kreeg, zoals in de gevel vereeuwigd staat en wat tevens de formele naam van de groep gebruikers is.

De gemeente, in de persoon van Gemma Verheul, zorgde er indertijd samen met de jongeren voor dat bij allerlei fondsen en bij de provincie subsidieaanvragen werden ingediend. Voor zover wij het ons nog weten te herinneren kostte het gebouw

fl. 160.000,--, waarvan uiteindelijk maar fl. 9.300,-- door de gemeente bijgelegd hoefde te worden. Ook de fondsen hadden kennelijk waardering voor de zelfwerkzaamheid van onze jongeren.
Leimuiden

In Leimuiden kwamen daarna ook geluiden van de jongeren: zij wilden ook een eigen soos.

Daar was echter geen know-how/CCH-achtige organisatie en geen aannemer beschikbaar die dit samen met hen zouden kunnen realiseren. De gemeente kocht daarom een grote container die samen met de jongeren werd verbouwd tot jongerensoos. Zo ontstond in de beginjaren 2000 The Cube. Die heeft jaren dienst gedaan maar is recent volledig verwijderd. Uitbreidingsplannen in de nieuwe wijk, het gebrek aan begeleiding en steun en het teruglopende gebruik waren hier debet aan.


Hulde

Jongeren van Hoogmade maken na twintig jaar nog steeds vol trots gebruik van hun gebouw en willen het anno 2021 zelfs gaan vergroten om een beter en meer divers gebruik mogelijk te maken.

Hulde dus aan die jongeren van Hoogmade die dit voor vele generaties na hen door het eigenhandige bouwen van De Brug in 2000 hebben gerealiseerd.13 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page